En radioamatør er en person, der har telegrafi, radiofoni eller radioteknik som hobby (jævnfør ordet amatør), det kan være enten som lytteramatør (til tider kaldet dx’ere efter radioforkortelsen DX for distance, da man gerne lytter til fjerne sendere) med en radiomodtager (inkl. fx skanner) eller som både sender- og modtager-amatør enten på privatradiobåndene eller som licenseret radioamatør.
En licenseret radioamatør (omfatter også licenseret kortbølgeamatør) er en person, der har bestået en prøve (kategori A, B eller D), og som derfor har lov til (licens til) at udføre radiotekniske eksperimenter på nogle dertil afsatte radiofrekvenser ved brug af alle former for radiosendere, modtagere og antennetyper.
(Kilde: Dansk Wikipedia)
I Danmark findes en forening af radioamatører, der kaldes EDR (Eksperimenterende Danske Radioamatører).
En række lokalklubber i Danmark er en del af EDR herunder også radioklubben OZ8NST i Næstved, men der findes også en række uafhængige klubber.
Nye tider
Blandt de mange eksperimenter, radioamatører udfører, er bl.a. sammenkobling af internettet og radiokommunikation. Et af disse eksperimenter er verdensdækkende og kaldes EchoLink.
Desuden findes der flere forskellige digitale radiokommunikationsformer for eksempel, C4FM, D-Star og DMR+, der alle kan bruges til kommunikation i hele verden via repeatere, der koblet til internettet.
Kaldesignal? Hvad er det?
Licenserede radioamatører får efter bestået prøve tildelt et kaldesignal, som sammensættes sådan:
- et præfiks bestående af to tegn; højst et ciffer (Danske kaldesignaler som kan anvendes på danske adresser: OZ, og fra 1. marts 2007 også OU, OV, 5P og 5Q)
- et suffiks bestående af: et ciffer fra 0-9 samt op til fire tegn (cifre eller bogstaver), hvoraf det sidste skal være et bogstav.
Et kaldesignal kan fx være OZ7EDR eller 5Q2J eller OZ50̷MHZ (ofte skrives nul som 0̷ (engelsk en:slashed zero) eller ʘ (engelsk en:dotted zero) for at undgå forveksling).
(Kilde: Dansk Wikipedia)